I förrigår gjorde äntligen en paj
Fyllning
6 rabarberstjälkar
ca 1½ dl socker
ca 1 tsk nymald kardemumma
Deg
150g smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk bakpulver
1 krm salt
Till servering
Glass, vaniljvisp eller grädde
- Fyllning: Skär av de yttersta ändarna på rabarberstjälkarna och skala bort det yttersta, tunna skalet. Skär rabarbern i små bitar, ungefär 2 centimeter långa.
- Lägg i rabarberbitarna och sockret i en kastrull. Koka i 5-10 minuter eller tills rabarbern blir mjuk. Ha i kardemumma i slutet av koktiden. Smaka av och känn efter om du vill ha mer socker.
- Deg: Sätt ugnen på 200°C.
- Lägg smöret i en liten kastrull och smält det på låg värme.
- Häll mjöl, socker, bakpulver och salt i bunken och rör om ordentligt.
- Häll i det smälta smöret och blanda ihop till en deg.
- Lägg degen i en pajform och platta ut den med händerna så att den täcker botten och går upp en bit på kanterna. Grädda i ugnen i ca 15 minuter.
- Ta ut pajen ur ugnen och fyll med rabarbern, bred ut dem i ett jämnt lager. Ställ in pajen i ugnen igen i ytterligare ca 10 minuter.
- Ät med vaniljvisp.
1 kommentar:
Gott!
Skicka en kommentar