Allt var bra; det luktade gott, var enkelt och roligt och det blev fint. Bara en liten detalj att de inte fungerar :-P.
lördag 30 mars 2013
Nya gardiner
Har velat byta länge och nu blev det gjort. Gillar att de på ett sätt ser ganska torftiga ut. Vit bomull och oblekt lin. Köpte tyget på Björke vävstuga.
Det är jättesvårt att fota gardiner i motljus, men de ljusa är alltså de nya.
Jag har otur med ljuset
Först köpte jag en lampa som inte fungerade, sedan gjorde jag bivaxljus som bara slocknar och nu håller jag på att göra en lampskärm, men har för lite papp ..
Har fått en ny lampa från leverantören, så nu är jag jättenöjd!
De går att tända, men efter 5 min slocknar de...varför?
Måste köpa mer papp, men sedan kanske..
fredag 29 mars 2013
WaterAid
Indiska har i samarbete med Ingegerd Råman och WaterAid gjort en glaskollektion. Munblåst och något ojämnt, vackert!
torsdag 28 mars 2013
Gävlemaran
Tror det var min sjunde dansmara i Gävle. Man börjar få rutin. Dans, fika, dans, fika, dans och sedan prata med sin rumskompis i några timmar efter dansen, för att man har så mycket man bara måste prata om :-).
onsdag 27 mars 2013
Svenska landsbygden
Eftermiddagssol, röda hus, kväll, mörker, fullmåne, stjärnor, tystnad, stillhet. Åka genom landskapet och dessutom lyssna på Sofia Karlssons sång "Mot ljuset" blev nästan för mycket. Bland det vackraste jag varit med om på länge..
Min moster bjöd på belgiska våfflor :-).
torsdag 21 mars 2013
Kanelbullesmoothie
Som rinnande deg! Jättegod.
1 paket fryst mango
3 dl vaniljyoghurt
1 tsk mald kardemumma
ca ½ tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 2 msk koncentrerad äppelsaft
1½ dl kesella
lite färsk riven ingefära
Mixa allt och smaka av om det behövs mer av något.
1 paket fryst mango
3 dl vaniljyoghurt
1 tsk mald kardemumma
ca ½ tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ca 2 msk koncentrerad äppelsaft
1½ dl kesella
lite färsk riven ingefära
Mixa allt och smaka av om det behövs mer av något.
onsdag 20 mars 2013
Favoritmuffins
Själv föredrar jag att grädda dem ganska kort tid, så att de forfarande är ogräddade i mitten. Då kan de till och med klara sig utan topping!
Till 10st halvstora muffins:
Till 10st halvstora muffins:
- 150 g smör
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 1½ tsk vaniljsocker
- ½ dl mjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 mogna bananer
- 10 Geishapraliner
- 10 bitar mörk choklad (ca 40% kakao)
- Sätt ugnen på 200 grader C.
- Rör samman smör och socker, tillsätt ett ägg i taget. Blanda i vanlijsocker och mjölk och rör om till smeten är jämn. Blanda bakpilver och mjöl, rör i.
- Mixa bananerna och rör i.
- Fyll muffinsformar till 3/4 av formen. Tryck i en bit Geisha och en bit mörk choklad.
- Grädda i mitten av ugnen, ta ut när de fortfarande är smetiga i mitten.
söndag 17 mars 2013
Slynggaffel
I senaste numret av tidningen Hemslöjd läste jag om slynggaffeln. Av en händelse hittade jag ett filmklipp där de visar hur man gör. Visst får man lust att prova? De går att köpa på Sätergläntan.
lördag 16 mars 2013
Stockholm
Mina favoritaffärer i Stockholm:
Väskor, kläder och skor:
Väskor, kläder och skor:
- Mulberry Kanske de mest prisvärda väskorna i sta'n. Värt att vänta på rean, eftersom allt utom de klassiska väskmodellerna reas till ca 50%. Själv föredrar jag butiken på Birger Jarlsgatan, trevligare butik än den i NK.
- Nathalie Schuterman Rea två ggr per år, köp väskor till 50% och kläder till 70%. Är det inte rea är det inte värt att gå in.
- Palmgrens Väskor och kontorsmaterial i läder. Började som sadelmakare (jag får för mig att de kan sin sak då).
- Hermès Också ett företag som började som sadelmakare. Har de klassiska väskmodellerna Birkin och Kelly, fantastisk kvalitet, men förfärliga priser. Kända för sina färgglada sidensjalar, som är något mer överkomliga. Har knappt rea över huvud taget. Värt ett besök bara för att det är så fint i affären.
- Knulp Här har jag alltid gått in sedan jag var liten, och än har jag inte köpt något. Men det är ändå värt ett besök och någon gång ska jag också handla här :-).
- Ewa i Walla Jättevackra kläder, men inte så bärbara, mer konst!
Inredning:
- Malmstenbutiken Tidlös inredning i naturmaterial. Skulle kunna köpa det mesta.
- Gysinge Vid första anblicken tror man inte att de har så mycket mer än färger, men gå runt ett tag så upptäcker man mer och mer.
- Svenskt Tenn En av Stockholms trevligaste affärer, fantastisk inredning. Missa inte heller deras afternoon tea.
- Iris hantverk En massa fina hantverk. Mina favoriter är linnehandukarna, kökshandukarna och ullplädarna.
- NK papper Bästa och numera oftast den enda avdelningen jag besöker på NK. Här köper jag bl.a. mina svarta kalendrar i skinn.
onsdag 13 mars 2013
Inte alls bara husrenovering
Visst har jag känt till Gysinge länge och visst har jag alltid gillat inredning, men byggnadsvård har låtit ganska trist i mina öron. Jag har ju aldrig varit intresserad av hus och verkligen inte av husrenovering. Men en natt när jag inte kunde somna började jag läsa i Gysinges katalog...och jag föll pladask. De tänker precis som jag! och det har jag knappt hittat någon annan som gör. Jag älskar inte allt som är gammalt eller lantligt, men däremot det som är äkta, på riktigt. Att låta bli, hellre än att överarbeta. Att göra en sak i taget istället för att ha siktet inställt på ett "färdigt" hem, som man ändå får lust att/måste göra om efter några år. Att bara med hjälp av naturmaterial och enkla konstruktioner få hållbara, vackra hus. Kanske är det även Görans (en av grundarna till Gysinge centrum för byggnadsvård) sätt att skriva som fått mig att gilla byggnadsvård, allt låter roligt, enkelt och självklart i hans texter. Läs hans krönikor här.
tisdag 12 mars 2013
Dina händer
Jag har börjat lyssna på folkmusik...visst är det konstigt att jag inte gjort det tidigare?
söndag 10 mars 2013
Värmeljus
Jag har alltid gillat bivaxljus och aldrig gillat paraffin. Så jag ska försöka göra egna värmeljus...får se hur det går, har i alla fall beställt ett kilo bivax.
torsdag 7 mars 2013
Hälsingland
Jag skulle vilja fota i Hälsingland. Inte bara lite snabbt...utan mer gå omkring och leta efter vackra bilder och vänta på rätt ljus..
Gnarp, Alfta, Hudiksvall, Bollnäs, Järvsö, Söderhamn och Forsa.
Hälsingevind, av Engmans Kapell, jättefin melodi.
tisdag 5 mars 2013
Jag vill ta med mig hemmet ut i vardagen
Varför ska köksduken bara var i köket och sänglinnet bara i sovrummet? Det är så jag tänker när jag gör kläder. Jag vill behålla hemkänslan även när jag inte är hemma, men jag vill aldrig att kläderna ska se tokroliga ut. Nä, jag vill ta på mig något som är enkelt, snyggt och användbart.
lördag 2 mars 2013
Jag älskar lin!
"Det så omtyckta och användbara linet återfinns i så vitt skilda produkter som blånor för rörmokarens tätningar av rör till den finaste damastduk som pryder festbordet. Ur linet kan man utvinna de mest skilda produkter allt från linfrön på brödet, linolja, papper, rep och säckar. Kanske just därför gav Carl von Linnés linet det latinska namnet Linum Usitatissimum, vilket just betyder ”det mycket användbara”. Vad kan vara mer passande för en ört vars fibrers egenskaper inte kan överträffas vad gäller hållfasthet, naturlig lyster/glans och absorptionsförmåga. Linet kan ta upp 40 % fukt av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Lin har odlats i Sverige i närmare 2000 år. Det blev tidigt en viktig handelsvara och skattemedel. Odling för avsalu i norra
Sverige och för husbehov i hela landet. Det färdiga tyget lät sig blekas, utlagt på snön i marssolen, till bländande vitt. Det kunde då användas till högtidskläder, fina sängtextilier och duktyger. Grövre och oblekta linnekvaliteter kunde användas till foder, säckar och varp i halvyllevävnader. En del kunde färgas blått som randat med vitt gav vackra sängbolster. Under 1700-talet började bomull importeras till Sverige både som färdiga tyger men också som råmaterial för beredning och vidareförädling till garn och tyg i landet. Frakten av bomullen var kostsam och de fabrikstillverkade produkterna blev mycket dyra. Detta gjorde bomullsprodukterna mycket åtråvärda och exklusiva och kom de därför att användas i de allra finaste högtidsplaggen. Linet som långt tillbaka haft denna höga status fick då som hemodlat och hemproducerat material, många gånger en lägre status, och kom att användas i enklare vardagsplagg. Först på 1860-talet blev den industriellt beredda bomullen så billig att den togs i anspråk för enklare textilier och som varp till halvlinnevävnader. I dag har statusen hos de båda materialen svängt och linnet anses åter vara det mer exklusiva materialet. Som duktyg har linnet dock alltid behållit den högsta statusen."
Källa: www.skansen.se
Ekelund
Älskar kökshanddukar. Min senaste är tillverkad av Ekelund och är ett samarbete med Skansen där inspirationen hämtats från Skansens klädkammares samlingar. Läs mer här.
Nora
Nora
fredag 1 mars 2013
Björke vävstuga
De startade 1981, från början vävdes tygerna för hand, men efter ett tag gick man över till mekaniska skyttelvävstolar. Vävarna görs i lin och bomull.
Jag gillar verkligen allt ifrån vävarna, caféet, den fina miljön och att man kan gå in och titta i väveriet. Men en sak slog mig, färgerna, ibland är de för konstgjorda. Jag har inget emot det på tyger med tryck, men när det gäller vävar i naturmaterial, då vill jag ha naturfärger, allt annat skär sig emot materialet..
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)