fredag 18 februari 2011

Psykopati

"Det är vanligt att indela psykopatidrabbade: kriminella respektive icke-kriminella. Större delen av forskningen har utförts på kriminella psykopater, och det existerar inte någon uttömmande forskning om de icke-kriminella. De flesta forskare anser dock att merparten av psykopaterna är icke-kriminella, och det finns spekulationer om att upp till 10% av befolkningen lider av störningen i någon grad eller har många egenskaper som är starkt förknippade med psykopati utan att uppfylla en sådan nivå att denna diagnos ställs. Då man inom psykiatrin använder begreppet psykopati så är det ett specifikt tillstånd med olika grader av uppfyllelse av samtliga diagnoskriterier. Det finns alltså olika grader av psykopati; från lättare typer till mer allvarliga drag. Beroende på de drabbades uppväxtvillkor antar man inom nyare forskning att en socialt stöttande och positiv miljö har en inverkan på personen, som leder till att han/hon kan hantera sin personliga konstitution på ett socialt, icke-kriminellt, vis i vardagen."

Detta står att läsa på Wikipedia. Det mest intressanta tycker jag är de icke-kriminella psykopaterna, eller de som bara har drag av psykopati.

På Psykologverksamhetens hemsida står mer att läsa om psykopati. Där står även skrivet att man inte får citera texten rakt av. Det tänker jag inte göra, men några saker jag kommer ihåg därifrån, som jag tycker är tänkvärda är:
  • Psykopater är inte känslokalla, men de saknar känslor för andra än sig själva. De "marknadsför" sig dock gärna genom att berätta om sina känslor.
  • Människor som drabbas av psykopater är ofta de som "vill förstå". Men psykopater är svåra att förstå, eftersom de inte begränsas av normal hänsyn och medkänsla.
  • Långt ifrån alla psykopater blir fysiskt våldsamma. De behöver oftast inte det, eftersom många lyder dem utan att göra särskilt mycket motstånd.
  • Psykopater har ofta en utvecklad förmåga att veta vad andra vill höra. De har ofta stor charm. Grova sociala övertramp, gör de så sällan att det då är lätt att ha överseende och bortförklara dem.
  • Utmärkande är bristen på kärlekshandlingar, i form av omtanke om andra.
  • Vill en psykopat påverka andra, börjar de oftast med charm, sedan vädjan, därefter skuldbeläggande och till sist hot och eventuellt hämnd om de inte får som de vill.
Att jag skriver om psykopati beror mest på att det är svårt att upptäcka, eftersom personer med drag av psykopati ofta är intelligenta.
Klart man inte kan gå och misstänka alla för att vara psykopater, men att förutsätta att man vet mindre om andra än man tror sig göra, det kan vara bra ibland.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati
http://psykologverksamheten.com/Identifiera%20psykopat.html
(http://psykologverksamheten.com/index.html)
Se även:
http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=993&module_instance=12

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...