Sedan jag var i sjuårsåldern har jag varje år gjort "prästens hår" (längst fram). Den blir alltid kvar till sist eftersom den är så stor! :-S
Lussekatter
Ingredienser:
- 50g jäst
- 100g smör
- 5 dl mjölk
- 250g kesella
- 1½g saffran (3 påsar)
- 1½ dl socker
- ½ tsk salt
- 2 dl russin
- ca 17 dl vetemjöl
- 300g mandelmassa
- 1 ägg till pensling
Gör såhär:
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om.
- Tillsätt kvarg, socker och salt.
- Mal lite socker tillsammans med saffranet och tillsätt även det.
- Blanda i det mesta av mjölet. Låt sedan degen jäsa i 40 min.
- Riv mandelmassa grovt och ha i det i degen, medan den knådas ytterligare ett tag. Ev behövs mer mjöl.
- Baka sedan ut till lussekatter, låt dem jäsa på plåt i 30 min. Sätt ugnen på 220 grader.
- Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
- Grädda i drygt 10 min i mitten av ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar